czwartek

Warsztaty kulinarne - Gęsina




Gęsina bez tajemnic
To jeszcze nie koniec sezonu na gęsi! Gęsina staje się coraz popularniejsza i bez problemu można ją kupić w większości sklepów. Można też pójść na całość i kupić gęś u rolnika. Taką wolnobieganą, co całe życie spędziła podskubując zielsko. Taką gęś trzeba umieć sprawić, oskubać i przygotować do spożycia. Podczas warsztatów zajmiemy się gęsiną ad przysłowiowego A do Z. Czyli od A jak ją oskubać do Zjeść nadeszła pora. Podczas 8-godzinnych warsztatów przygotujemy gęsi do obróbki gastronomicznej, poporcjujemy je, przyprawimy należycie w zależności od przeznaczenia danej części i przygotujemy tradycyjne i nieco bardziej nowoczesne potrawy z gęsiny. Między innymi przygotujemy piersi gęsie oraz tzw. gorę czyli nadziewaną gęsią szyję – podawaną wedle wiejskich obyczajów do rosołu. Gotować i piec będziemy na kuchni opalanej drewnem w świetlicy wiejskiej w Węzinie. Nasze kulinarne zmagania zakończymy wspólnym posiłkiem, podczas którego zjemy przygotowane przez nas potrawy. Warsztaty odbędą się w kulinarnej wiosce tematycznej Żuławskiej Wsi Tradycji, we współpracy ze Stowarzyszeniem „Dwie Wsie”, a ich organizatorem jest Akademia Siedliska pod Lipami. Dla aktywnych członków Organizacji Pozarządowych z Powiatu Elbląskiego mamy rabat 10%. Przewidywana liczba uczestników – 12 osób. Zapraszamy do wspólnego gotowania!
Cena uczestnictwa w warsztatach – 200 zł.
Celem rezerwacji miejsca prosimy o kontakt pod adresem mailowym: siedliskopodlipami@gmail.com lub telefonicznie: 505-061-237, warunkiem rezerwacji jest wpłata zaliczki w wysokości 80 zł.
W przypadku odwołania warsztatów ( czego nie przewidujemy ) zaliczka zostanie zwrócona, w przypadku rezygnacji przez uczestnika zaliczka nie przepada, lecz może być przekierowana na dowolne organizowane przez nas warsztaty.
Proponujemy również voucher prezentowy – czyli zaproszenie na warsztaty dla bliskiej osoby w ramach prezentu świątecznego.