czwartek

Warsztaty wytwarzania zdrowej żywności





Warsztaty zdrowej żywności  rozpoczynamy od maja 2018 roku. W połowie marca podamy dokladne terminy warsztatów. Tak jak w tym roku warsztaty te będą się odbywały w naszym Siedlisku na Żulawach raz w miesiącu  od maja do sierpnia. Będziemy je łączyli z warsztatami zielarskimi i serowarskimi . Tak aby np. żona brała udział w warsztatach zielarskich a mąż w nalewkowych lub zdrowej żywności.

***
Przez dwa dni będziemy uczyć się wytwarzania naturalnej żywności. W czasie warsztatów nauczymy się wytwarzać piwo, robić swojskie kiełbasy i wędzić szynki. Zrobimy też własne masło oraz kwas chlebowy.

Pierwszego dnia odbędą się warsztaty piwowarskie, które będą prowadzone przez naszego zaprzyjaźnionego Mistrza Piwowarskiego Artura Wasielewskiego. Warsztaty potrwają ok. 4-5 godzin.

W czasie zajęć piwowarskich przekazujemy uczestnikom całą wiedzę na temat rodzajów piwa, sensoryki oceny piwa, różnorodności stylów piwnych . Uczestnicy poznają różnicę między piwami korporacyjnymi a prawdziwymi piwami produkowanymi przez małe, niezależne od wielkich koncernów browary.
W czasie warsztatów będziemy degustować i uczyć się oceniać najlepsze polskie i zagraniczne piwa.
Przeprowadzimy Was krok po kroku przez cały proces produkcji piwa począwszy od przygotowania ziarna i wody, filtrację i wysładzanie, chmielenie, wysładzanie brzeczki i rozlew.
Każdy uczestnik uwarzy swoje 5 litrów piwa, które zabierze do domu do dalszego dojrzewania.
Jeszcze tego samego dnia przygotujemy mięso na wędliny i wędzonki. Zajmie nam to około 2 godziny.
Pierwszy dzień warsztatów zakończymy przygotowaniem w ognisku dania z żeliwnego kociołka czyli Pieczonki.
Wieczorem zapraszamy na wspólną z uczestnikami warsztatów zielarskich biesiadę :)

Niedzielę rozpoczniemy od warsztatów masarniczych. Te zajęcia potrwają ok 2 -3 godziny.
Następnie zajmiemy się wędzeniem przygotowanych wcześniej kiełbas i szynek.
Własnoręcznie zrobione wędliny będzie można zabrać ze sobą.
Ostatnim punktem warsztatów będzie zrobienie wiejskiego masła w tradycyjnej, drewnianej maselnicy.
Zapraszamy !


Terminy:

28 -29 października 2017 - Dom nad Wodospadem na Dolnym Śląsku - szczegóły tutaj -są wolne miejsca

Ceny:
Siedlisko pod Lipami na Żuławach: 350 zł od osoby plus około 25-30 zł za nocleg w pobliskiej agroturystyce

Hostel Jurajski: 440 zł od osoby za udział w warsztatach z noclegiem i z wyżywieniem.

Dom nad Wodospadem na Dolnym Śląsku 460 zł od osoby za udział w warsztatach z noclegiem i z wyżywieniem.

Uwaga:
warsztaty zielarskie i serowarskie są prowadzone równolegle z warsztatami wytwarzania zdrowej żywności. Na Waszą prośbę, zorganizowaliśmy to tak że żona bierze udział w warsztatach zielarsko-kosmetycznych a mąż w piwowarskio - wędzarniczych.

W czasie warsztatów bufet z wyrobami z Siedliska ( szynki, sery, smalec, ogórki małosolne, prawdziwe masło, chleby na zakwasie, piwo oraz wieczorny grilli ognisko.

Warunkiem rezerwacji miejsca jest wpłata zaliczki w wysokości 150 zł od osoby.

W przypadku odwołania szkolenia z powodu braku odpowiedniej ilości osób, zaliczka zostaje w całości zwrócona na podane konto. W przypadku rezygnacji z udziału i zawiadomienie nas o tym w czasie nie krótszym niż dwa dni przed warsztatami zaliczka nie przepada lecz może być przekierowana na dowolne, organizowane przez nas, wybrane przez Państwa warsztaty.

Nie pasuje ci miejsce lub termin? Sprawdź terminy innych warsztatów.
Nasze kalendarium:
http://akademiasiedliska.blogspot.com/2014/03/kalendarium-2014.html

Kontakt:
Joanna Włodarska
505-061-237
siedliskopodlipami@gmail.com